Szervezetfejlesztés az önkormányzatoknál

SzervezetfejlesztésCégünk szakemberei komplex szervezetfejlesztési feladatokat láttak el több mint tizenöt önkormányzat esetében mind a Közép-magyarországi, mind a konvergencia régiókban az ÁROP-1.A.5 és az ÁROP-3.A.2 projektek keretein belül. A projekt során szoros együttműködés, team munka alakult ki a városok vezetőivel, szakembereivel, összhangba hozva az adott önkormányzat célkitűzéseit a projekt céljaival.

A megvalósítás során összhangban a program azon céljával, hogy megalapozza az önkormányzatok helyi szolgáltatás-szervezési reformlépéseit, valamint javítsa a helyi közszolgáltatások és a belső működés minőségének javítását, a HumánSwot Tanácsadó Kft. tevékenysége igen szerteágazó volt.

A projekt során felülvizsgálatra került az egyes önkormányzatoknál:

  • a korábbi szervezetfejlesztésben vállalt intézkedések megvalósulása,
  • a támogató infrastruktúra és az önkormányzat szerződéses kapcsolatai,
  • fejlesztési műhelymunkák formájában három, az önkormányzat által kiválasztott szakmai folyamat,
  • munkavállalók megkérdezése alapján a humánerőforrás kapacitásgazdálkodás is.

Az önkormányzatok költségcsökkentésének, hatékonyságnövelésének módszertani és gyakorlati támogatása érdekében szakértőink felmérték az önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények, illetve az önkormányzat működési hatékonyságát, mely alapján kidolgozásra kerültek a hatékonyságnövelés rövid, közép- és hosszú távú opciói és stratégiája, valamint meghatározásra került a feladatellátási- és finanszírozási modell. A modellel összhangban, felmérve az önkormányzatok igényeit cégünk meghatározta és bevezette az intézményirányítási erőforrás-tervező és vezetői információs rendszert is.

Több önkormányzatnál a projekt kezdetén és lezárása előtt is átfogó elégedettség mérést végeztünk és végzünk reprezentatív mintán a lakosság körében, illetve év végéig folyamatosan zajlik a projekt keretében meghatározott hatékonyságnövelő intézkedések megvalósításának nyomon követése is.